Duurzame alternatieven voor de huidige materialen – Werkkleding maken van afval

Om onze impact op de planeet te verminderen, willen we onze meest gebruikte conventionele vezels vervangen door voorkeursvezels. Onze ambitie om duurzamere alternatieven voor huidige vezels te vinden en te implementeren betreft niet alleen nieuwe productlanceringen, maar ook ons uitgebreide assortiment bestaande producten, onze verpakkingen en afwerkingen. Dit betekent dat onze inspanningen niet alleen betrekking hebben op individuele kledingstukken of collecties, maar op het gehele assortiment.

''We willen in 2030 70% van onze vezels inkopen als voorkeursvezels - de mijlpaal voor 2023 is al 40% ''

Voorkeursvezels worden door de wereldwijde non-profit organisatie Textile Exchange gedefinieerd als vezels die duurzamer zijn dan conventionele alternatieven. We implementeren deze definitie met de toevoeging dat we ook materialen integreren die conventionele verwerkingsprocessen hebben vervangen door processen met een gedocumenteerde lagere milieu-impact.

Slijtvaste producten met een lange levensduur

Bij het vervangen van conventionele vezels door voorkeursvezels of materialen is het van het grootste belang om een hoge kwaliteit van onze producten te behouden. Een principe is om ervoor te zorgen dat kledingstukken gemaakt van voorkeursvezels vergelijkbaar zijn als het gaat om duurzaamheid en comfort, omdat we anders een belangrijk duurzaamheidspunt uit het oog zouden verliezen: slijtvaste producten met een lange levensduur.

We erkennen dat dit proces enige tijd zal duren en dat er veel werk voor moet worden verzet, omdat er veel parameters zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Maar aangezien het resultaat een positieve impact moet zijn, zijn we ervan overtuigd dat dit de juiste weg is om te kiezen.

Van afval werkkleding maken

Door de mens gemaakte materialen, zoals nylon en polyester, kunnen gemakkelijk worden gerecycled om nieuwe grondstoffen te creëren met hetzelfde prestatieniveau als het originele nieuwe materiaal. In onze ambitie om conventionele vezels te vervangen door voorkeursvezels en zo onze klimaatimpact te verminderen, is het natuurlijk alleen maar logisch om grondstoffen die al verwerkt zijn, te hergebruiken en recycling voorkomt ook dat afval naar stortplaatsen gaat. Wij promoten gerecyclede vezels die gecertificeerd en/of traceerbaar zijn – bijvoorbeeld via een betrouwbaar certificeringsschema – als voorkeursvezels.