Vezels en materialen

Wij streven ernaar materialen te gebruiken van alleen de allerhoogste kwaliteit om onze kleding nog langer mee te laten gaan. Daarnaast willen wij traditionele materialen vervangen door duurzamere alternatieven om onze milieuvoetafdruk nog verder te verlagen. 

Duurzame alternatieven

Wij zijn altijd op zoek naar de meest duurzame, functionele en comfortabele materialen voor onze producten. Maar omdat wij ons bewust zijn van de negatieve milieu-effecten van de textielproductie willen wij de traditionele vezels waar mogelijk vervangen door duurzamere alternatieven. Om onze klimaatimpact te beperken gebruiken we steeds meer preferred fibre vezels voor ons productassortiment. Volgens de definitie van de wereldwijde non-profitorganisatie Textile Exchange gaat het bij preferred fibre steeds om vezels met minder impact en grotere voordelen voor klimaat, natuur en mens dan de gangbare materialen. Bovendien gebruiken we ook materialen die niet traditioneel worden geproduceerd, maar met een bewezen kleinere impact op het milieu.

Wij hebben ons eraan gecommitteerd 40% van onze vezels in te kopen als ‘preferred fibres’ in 2023 en 70% in 2030. Veel van de vezels die wij momenteel gebruiken zijn lastig te vervangen zonder in te leveren op het gebied van duurzaamheid. Om kleding te kunnen blijven maken die langdurig meegaat, doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat kledingstukken gemaakt van ‘preferred fibres’ van dezelfde duurzame en comfortabele kwaliteit zijn. Zie het duurzaamheidsverslag van de Hultafors Group hieronder voor onze voortgang op dit gebied.

Voorbeelden van ‘preferred fibres’ en processen:

Gerecycled polyester, gerecycled polyamide, better cotton, biologisch katoen, sorona-vezels, tencel/lyocell van DuPont en solution dyed kleurprocessen.

Better Cotton

Wij weken samen met Better Cotton om de katoenproductie wereldwijd te verbeteren. Het is de missie van Better Cotton om katoengemeenschappen te helpen overleven en bloeien, terwijl we het milieu beschermen en herstellen. We hebben ons eraan gecommitteerd 80% van ons katoen in 2023 in te kopen als duurzaam katoen. Met andere woorden: katoen betrokken via Better Cotton, organisch katoen of gerecycled katoen.

Better Cotton wordt verkregen via een chain-of-custody model dat massabalans wordt genoemd. Dit betekent niet dat Better Cotton fysiek traceerbaar is tot op eindproducten, maar dat Better Cotton boeren profiteren omdat onze afname van Better Cotton in volume gelijk wordt getrokken met onze vraag naar ander katoen.

Jaarcijfers over waterbesparingen en aanvullende winstgevendheid voor boeren door onze inkoop van Better Cotton zijn beschikbaar in ons duurzaamheidsverslag. Meer informatie over Better Cotton is te vinden op hun website.

Better Cotton

Meer lezen