
Interview
Gustav Ovland
Stukje bij beetje
Aan het werk op 200 kilometer boven de poolcirkel.
Interview
Rami & Tomi Kurtakko
Het is de tweede week van december in Fins Lapland. De middagtemperatuur ligt rond -23° Celsius, de zon waagt zich niet meer boven de horizon en het zwakke, blauwe licht dat de lucht verlicht, schijnt niet eens twee uur per dag. En het duurt nog twee weken voordat we op de kortste dag van het jaar aanbelanden.
En als dat niet koud genoeg klinkt, stel je dan eens voor dat je dagenlang niet alleen in sneeuw en ijs werkt, maar ook met sneeuw en ijs. Dat zijn de omstandigheden tijdens het opzetten en bouwen van het Lapland Hotels SnowVillage.
De oprichters van SnowVillage, Rami en Tomi Kurtakko, hebben de afgelopen twintig jaar elk jaar weer opnieuw een hotel, restaurant en beeldententoonstelling uit sneeuw en ijs opgebouwd. Ze zijn momenteel erkende experts op dit gebied; want ze ontwikkelen nieuwe bouwtechnieken en ontwerpen en zelfs machines die speciaal voor dit voor dit soort werk gemaakt zijn. Maar of je ze nu oprichters, bouwers, ingenieurs of ondernemers noemt, ze zijn beiden Laplanders in hart en ziel.
Ze zijn dol op de ongerepte natuur van Noord-Finland en alles wat die te bieden heeft op het gebied van professionele én recreatieve ervaringen. Zodra de temperatuur onder nul daalt, maken ze lange en zware uren om de nieuwe sneeuwstructuren van het seizoen op hun plaats te krijgen. Ze gebruiken daarvoor 20 miljoen kilo kunstsneeuw en natuurlijke sneeuw en een indrukwekkende 350.000 kilo ijs. Voor het artistieke beeldhouwwerk in ijs gebruiken ze oud ijs, dat nog uit eerdere winters afkomstig is. Naarmate de leeftijd van ijs toeneemt, wordt de kleur steeds dieper en helderder blauw.
De bouwsteen van SnowVillage is de door de mens gemaakte sneeuw, omdat dit een dichter, compacter bouwmateriaal is. Het is vanwege deze dichtheid dat er zulke grote structuren, en zelfs bogen, volledig uit sneeuw kunnen worden gebouwd. Het zorgt ook voor een stabiele binnentemperatuur van ongeveer -5°C, hoe koud het ook buiten is.
Het is dit grote temperatuurverschil dat voor de internationale bouwploeg van ongeveer 35 vakmensen en ambachtslieden een van de lastigste aspecten van het werk is. Of je nu blokken ijs op de nabijgelegen, winderige rivier zaagt, of ingewikkelde ontwerpen uit vintage ijs beeldhouwt in een gigantische iglo, je werkt in min of meer consistente temperatuurzones waarop je je kunt kleden.
Maar zodra je in en uit de sneeuwgebouwen gaat en dus afwisselend binnen en buiten werkt, moet je de temperatuurverschillen compenseren met je kleding. En daar maakt het drie lagen systeem van Snickers Workwear echt een verschil. Je denkt wellicht dat een dikke snowboardparka je wel warm houdt, maar het is iets heel anders om erin te werken. Het gebruik van lagen is niet alleen comfortabeler, het is ook veel praktischer omdat je lagen kunt aantrekken of juist kunt uitdoen om een constante lichaamstemperatuur te behouden.
Rami en Tomi werken nu ongeveer drie seizoenen samen met Snickers Workwear. Nadat ze eerst een breed scala aan andere kleding voor koud weer hebben geprobeerd, zijn ze buitengewoon tevreden met onze kledingstukken. Volgens hun eigen ervaring en volgens de feedback die ze van hun team hebben gekregen, vindt iedereen dat duurzaamheid en comfort uiterst belangrijk zijn. Maar wat er echt toe doet als je in extreme kou moet werken, is de regulering van lichaamswarmte door voldoende ventilatie. En dat is precies wat onze werkkleding voor koud weer doet.
PLAATS: Lapland, Finland
FUNCTIE: Oprichters van SnowVillage
TEAM: 35 bouwers en kunstenaars
SOCIAL: @laplandhotelssnowvillage