Veiligheidshandschoenen die beschermen tegen mechanische risico's

EN 388 iconEN 388

Deze standaard is van toepassing op alle soorten beschermende handschoenen met betrekking tot fysieke en mechanische gevolgen van schuren, messneden, scheuren doorsteken en, indien van toepassing stoten. Een prestatiebeoordeling wordt berekend op basis van elk testresultaat: hoe hoger het aantal of de oplopende letter, hoe groter het beschermingsniveau. De resultaten worden weergegeven met behulp van een pictogram, waardoor het gemakkelijk duidelijk is wat de mogelijkheden van de handschoenen zijn.

a. Weerstand tegen schuren is gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om door de testhandschoen heen te schuren. De slijtvastheidswaarde wordt gemeten in het aantal cycli dat nodig is tot het materiaal is doorgesleten. De hoogste bescherming is 4 wat gelijk is aan 8000 cycli.

b. Snijweerstand: gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om door de testhandschoen heen te snijden met een ronddraaiend mes dat met een constante snelheid draait. Het resultaat wordt vergeleken met een referentiemateriaal om een index te verkrijgen. De hoogste bescherming is 5, wat gelijk is aan een index van 20.

c. De scheurweerstand wordt gedefinieerd als de benodigde kracht om een scheur te maken in een specimen. De scheurweerstand wordt gedefinieerd als de benodigde kracht om een scheur te maken in een rechthoekig specimen die het specimen in de lengte doormidden scheurt. Het specimen moet helemaal doorgescheurd zijn. De hoogste bescherming is 4, wat gelijk is aan 75 Newton.

d. Doorsteekweerstand: gebaseerd op de kracht die nodig is om de proefhandschoen te doorboren met een punt van standaardgrootte en met standaardsnelheid (10 cm/min). De hoogste bescherming is 4, wat gelijk is aan 150 Newton. In alle gevallen geeft 0 het laagste prestatieniveau aan, als volgt. Dit zijn de vereisten voor ieder prestatieniveau.Het prestatieniveau wordt weergegeven naast het pictogram.

e. Rechte snijweerstand: op basis van een recht mes wat over het monster wordt getrokken totdat deze door de stof heen is en waarbij de contactbelasting op het mes wordt gemeten om door de stof heen te gaan over een slaglengte van 20 mm. De prestatieniveaus lopen van 'niveau A' snijweerstand met een contactkracht van tussen 2 N en 5 N, tot 'niveau F', met een contactkracht van meer dan 30 N.

f. Schokbestendigheid: dit is een optionele test en deze wordt gebruikt voor handschoenen met geïntegreerde schokbestendigheidseigenschappen, toegevoegd aan de handpalm, de rug van de hand of de knokkels. Het testen gaat volgens clausule 6.9 van EN 13594:2015 – 'Beschermende handschoenen voor motorrijders'.Een markeringscode 'P' is toegevoegd voor handschoenen die voldoen aan de schokbestendigheidseisen.