Beschermende kleding voor gebruik bij het lassen en gerelateerde processen

EN ISO 11611 iconEN ISO 11611

EN 11611 specificeert de materiële prestaties en de ontwerpvereisten voor kleding die wordt ontwikkeld om te beschermen tegen hitte en vuur en lassen te beschermen. Als in wezen de lasversie van EN 11612, definieert deze norm bescherming tegen ontsteking van verschillende warmtebronnen, zoals open vuur, spatten van gesmolten ijzer en thermische geleiding. Bovendien beschermt kleding gecertificeerd volgens EN 11611 tegen thermische straling van de boog en minimaliseert deze de mogelijkheid van elektrische schokken van kort, incidenteel contact met stroomvoerende elektrische geleiders.

En 11611 beschikt over twee klassen - klasse 1 en klasse 2 - afhankelijk van het type lastechniek dat wordt gebruikt. Klasse 1 heeft betrekking op minder gevaarlijke lastechnieken en situaties, lagere niveaus van spatten (spatten van gesmolten metaal) en thermische straling, terwijl klasse 2 betrekking heeft op meer gevaarlijke lastechnieken en situaties, en hogere niveaus van spatten en thermische straling .

De norm omvat ook verscheidene ontwerpvereisten, zoals dat de pakken de hogere en lagere torso, hals, armen en benen volledig zouden moeten bedekken, en dat de externe zakken door kleppen zouden moeten worden bedekt die minstens 20 mm breder zijn dan de opening van de zak.