Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen

EN 1149-5 iconEN 1149-5

EN 1149-5 specificeert materiaalprestaties en ontwerpeisen voor beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen. Deze beschermende kleding is ontworpen om het risico van brandgevaarlijke ontlading te voorkomen (de vorming van vonken), wanneer bijvoorbeeld een elleboog of een knie langs een muur of een soortgelijk oppervlak/object strijkt. Dit is van vitaal belang bij het werken met brandbare materialen zoals gassen en benzine.

De materiaalprestatie is gebaseerd op het oppervlakteweerstand van het materiaal, de elektrische weerstand en het ladingverval. Om volledig te worden beschermd, moeten alle niet-conforme materialen en geleidende onderdelen (ritssluitingen etc.) volledig worden afgedekt. Daarnaast moet de persoon goed zijn geaard door het dragen van schoenen die het mogelijk maken statische elektriciteit af te voeren naar aarde.

LET OP! EN1149-5 certificering is niet voldoende voor werkzaamheden waarbij fijne elektronica en soortgelijke gevoelige elektronica (microchips, printplaten, assemblage van mobiele telefoons etc.) plaatsvindt. Voor dit soort werk is gecertificeerde beschermende kleding volgens EN 61340 vereist.