Beschermende kleding tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog

IEC 61482-2 / EN 61482-2 iconIEC 61482-2 / EN 61482-2

Ondanks alle waarschuwingen treden er elk jaar een groot aantal vlambooggerelateerde ongevallen op. IEC 61482-2 specificeert de eisen voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevaren van een elektrische boog. Deze kleding behoort tot de risico lll categorie, die kledingstukken definieert die worden gebruikt in omgevingen met een hoog risico, en gecertificeerd zijn om de tweede graad brandwonden te elimineren in het geval van een optredende vlamboog (flashover).

Elektrische vlamboogbescherming komt neer op bescherming tegen energie, gemeten in calorieën (cal/cm2). Om het beschermingsniveau van het product te meten, wordt het kledingstuk onderworpen aan twee verschillende testmethoden: de open vlamboogtest en de boxtest. De testmethoden gebruiken verschillende testopstellingen, vlamboogconfiguraties, testparameters, testprocedures en resultaatgegevens. De resultaten van de testmethoden kunnen niet fysiek worden vergeleken noch wiskundig in elkaar worden omgezet. De vlamboogbestendigheid moet getest en beoordeeld worden met of de ene of met de andere methode.

Voor de open vlamboog-methode worden de testresultaten gespecificeerd als ATPV (Arc Thermal Performance Value) of EBT50 (energy break-open drempel, dat wil zeggen wanneer gaten beginnen te verschijnen in de stof). Geen van beide waarden is beter dan de andere. In wezen zijn kledingstukken/stoffen die een EBT50 waarde krijgen meestal meer isolerend dan dat ze sterk zijn, en ATPV kledingstukken/stoffen zijn meestal sterker dan dat ze isolerend zijn. In een boxtest, wordt het object onderworpen aan een geleide vlamboog van ofwel 4 kA (klasse 1) of 7 kA (klasse 2)..

ELIM – (Incident Energy Limit) ELIM is een nieuwe waarde die de ATBV- en EBT50-waarde voor Open Arc Testing aanvult. ELIM elimineert het risico van een tweedegraads brandwond. Waar de ATPV-waarde of de EBT50-waarde een indicatie geeft van het energieniveau waarop u 50% kans hebt op het krijgen van een tweedegraads brandwond, definieert de incidentenergielimiet (ELIM) het energieniveau waarop u het risico van een tweedegraads brandwond voorkomt. Houd echter wel in gedachten dat er nog steeds een risico bestaat van het krijgen van een eerstegraads brandwond.

LET OP! Alle gedragen kleding moet bescherming bieden tegen elektrische vlambogen! Inclusief ondergoed, sokken, handschoenen, onderbroeken en T-shirts of shirts die onder de buitenste laag gedragen worden. En vergeet niet dat hoe meer lagen elektrische vlamboogbeschermende kleding je draagt, des te hoger je bescherming is.

VEILIGHEIDSTRAINING VIDEO'S