Partner login

Meubelmaker met een speciaal gevoel voor kwaliteit

Snickers Workwear - Nederland

Meubelmaker Arnulf Wibler neemt graag opdrachten aan die ervaring en grote precisie vereisen. Hij is bijzonder trots op zijn zwaluwstaartverbindingen, een eeuwenoude techniek die duurzaam meubilair produceert met dat beetje extra.

Arnulf Wibler heeft zijn atelier in de kelder van een huis uit de jaren '60 in Hässelby Villastad. Wanneer Snickers Workwear op bezoek komt, is hij druk bezig zwaluwstaartverbindingen in massief eikenhout te frezen voor een stuk dat aan de zijkant van een wijnkoeler wordt gemonteerd. En dit is iets dat hij eerder heeft gedaan. Arnulf raakte 17 jaar geleden bekend met zwaluwstaartverbindingen tijdens zijn stage in Duitsland. Toen was de klus geklaard met een handzaag, een krasmaat en een beitel.

"Zwaluwstaartverbindingen maken is een eeuwenoude methode waarbij stukken hout worden gecombineerd met extreem duurzame en sterke verbindingen waarbij pinnen en staarten worden gebruikt. Maar het handmatig maken van de verbindingen is een complex proces. Elke kleine pen en staart moet zorgvuldig worden berekend en gemarkeerd. Elk onderdeel moet zorgvuldig worden gezaagd en met uiterste precisie worden gebeiteld. Een afwijking van zelfs een fractie van een millimeter is onaanvaardbaar.

Dit is echt een geval van trots vakmanschap! Is het gevoel hetzelfde wanneer het werk met machines wordt gedaan?

"Met een router en een zwaluwstaartmal kan ik in een paar minuten net zo fijne verbindingen maken, maar het is niet zo eenvoudig als het eruit ziet, en het vereist nog steeds een grote nauwkeurigheid.

Wat zijn je uitdagingen?

"In de eerste plaats kost het tijd om te leren hoe je een zwaluwstaartmal gebruikt. En elke taak vereist aandacht en planning. Elk stuk moet van tevoren zorgvuldig worden gelabeld; anders kan het snel fout gaan. Het is gemakkelijk om een plank met de verkeerde kant naar boven te draaien wanneer deze aan beide uiteinden moet worden gefreesd."

Wat is de procedure?

"Je begint met het plaatsen van een stalen sjabloon in de zwaluwstaartmal. Het bepaalt de vorm van de staart of pin. Dan beveilig je het werkstuk met een ander stuk om het te beschermen tegen scheuren en afbrokkelen. Plaats vervolgens een geschikte bit op de router en werk langzaam en voorzichtig langs het sjabloon. "

Waar moet je allemaal rekening mee houden?

"Dat het werkstuk goed is beveiligd. De router is extreem krachtig. Gezien de hoge snijsnelheid is het ook belangrijk om de router uit te rusten met bits van hoge kwaliteit."

Welke verschillende soorten verbindingen zijn er?

"De hoeveelheid varianten is enorm, maar een gangbare is het zwaluwstaartgewricht, dit kan door middel van verstek, halfblind en glijdend zijn, om maar een paar voorbeelden te noemen."

Je hebt een paar stukken eik weggegooid, waarom?

“Omdat ze een millimeter ofzo afweken. Ze moeten perfect zijn.”

Was je altijd al zo nauwkeurig?

"Altijd. Mijn benadering van kwaliteit komt van mijn vader. Hij heeft drie meesterdiploma's, dus je kunt je voorstellen hoe vaak kwaliteit en professionele trots opkwamen bij het praten rond de tafel."

Maar zien je klanten ook het verschil?

“Waarschijnlijk vrij zelden. Maar voor mij is het belangrijk dat ik trots kan zijn op mijn werk. Zelfs als dit meer werk voor me betekent.”

Profiel Arnulf Wibler

Leeftijd: 39
Familie: Vrouw en drie kinderen tussen 4 en 12.
Favoriete dingen van mijn werk: De jacht op goede materialen. Klanten helpen met moodboards vóór een klus. Zijn gevoel voor kleur en vorm komt van zijn vroegere beroep als grafisch ontwerper.
Vrijetijdsbesteding: Koken, vooral een heerlijk stuk eco-rundvlees met aardappelen.

Ontdek meer ↓

Warme fleece hoodie

Moderne hoodie gemaakt van mesh fleece voor beter ademend vermogen en een ruige, moderne look. Wordt geleverd met geborstelde binnenkant voor isolatie en een geritst, waterafstotende borstzak.

8041 FlexiWork, Fleece Hoodie

Vraag het ons