Partner login

Aandacht voor details: ontmoet de olympische skier die timmerman werd

Snickers Workwear - Nederland

De Zwitserse atleet Marc Iselin, die vanaf zijn geboorte een skiliefhebber was, heeft meegedaan aan zowel de Olympische spelen als de Wereldbeker. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen ski-, snowboard- en meubelwerkplaats in Dietikon, net buiten Zürich in Zwitserland.

Hoe ben je wintersporter geworden?

Mijn beide ouders waren skileraar. Dus ik leerde al skiën voordat ik met school begon. Het bleek al snel dat ik talent had en ik won diverse regionale skiwedstrijden. In 1990, toen ik ongeveer 10 jaar was, kreeg ik echt belangstelling voor snowboards. En daar heb ik mijn ware passie gevonden.

Als ik werk als een professional, heb ik de juiste uitrusting nodig. 

En toen?

Dus na de millenniumwisseling ben ik gestopt met skiën om me op mijn volgende carrière te richten. Ik volgde een opleiding in timmeren en kasten maken.

Ben je teruggekeerd naar de wintersport?

Het duurde niet lang voordat ik weer op de piste stond. Ik was zo in de ban van snowboarden dat ik al snel na 2002 weer begon met trainen voor wedstrijden. Ik was gelijk succesvol. Na slechts twee jaar, in de winter van 2004/2005, nam ik deel aan de wereldbekerwedstrijden. Ik stond dat jaar twee keer op het erepodium en nog meerdere keren daarna. Ik ben drie keer nationaal kampioen van Zwitserland geweest. Ik heb zelfs voor de Olympische spelen getraind.

Wat is je grootste sportieve succes?

In 2010 vertegenwoordigde ik Zwitserland tijdens de Winter Spelen in Vancouver. Dat zijn mooie herinneringen. Het was een zware wedstrijd en het hoogtepunt van mijn sportieve carrière. En het was ook gelijk het einde.

Wie zijn je belangrijkste begeleiders geweest op je weg naar sportief succes?

Dat is toch wel Günter Wiesmann geweest. Hij had 50 jaar ervaring in het ontwerpen van wedstrijdski’s en steunde me altijd tijdens mijn wedstrijden. Vanaf het winterseizoen 2007/2008 en daarna ontwierpen en maakten we samen snowboards. Dat gaf mij de kans om mijn praktische vaardigheden als timmerman te gebruiken.

Voor wie heb je snowboards gemaakt?

Na enkele pogingen waren onze snowboards zo goed dat ik ze gebruikte op mijn eigen wedstrijden. Daarom was ik ook zo succesvol. Ik was in staat om boards te maken die perfect ontworpen waren voor mijn wensen en de eisen van elke afzonderlijke wedstrijd.

Wat gebeurde er na je terugkeer naar de wintersport?

In 2011, tegen zijn pensioengerechtigde leeftijd aan, vroeg Günter Wiemann me of ik zijn ski- en snowboardwerkplaats over wilde nemen. Dat heb ik natuurlijk met veel plezier geaccepteerd. Samen met een specialistische timmerman heb ik dit ontwikkeld tot de specialistische ski- en snowboardwerkplaats die het nu is.

Wie zijn tegenwoordig de klanten van je sportuitrusting en timmerwerkplaats?

De meerderheid van mensen die belangstelling hebben voor mijn ski’s en snowboards zijn zeer ervaren skiërs en snowboarders. Al mijn klanten zijn op zoek naar iets bijzonders. Wie bij ons komt, wil ski’s of snowboards die perfect zijn ontworpen voor hun eigen vaardigheden en stijl.

Wat is de toegevoegde waarde van maatwerk?

De selectie van de juiste vorm en het materiaal heeft een groot effect op de manier waarop het board beweegt. Hoe het board eruit ziet is daar slechts een klein onderdeel van. Al worden alle maatwerk ski's en snowboards afgewerkt met een opvallend design.

Kun je dat vergelijken met de meubels die je maakt?

Het is hetzelfde. Iedereen waar ik ski’s voor maak, wil ook graag uniek design in huis. Wanneer skiërs en snowboarders langskomen en voorbeelden van gereserveerde meubels zien, bestellen ze meestal ook een meubel naast hun sportuitrusting. We hebben de samenwerking en de wederzijdse waardering voor design van hoge kwaliteit al met elkaar gemeen, dus werken we ook goed samen in het maken van ongelofelijk mooi speciaal meubilair.

Uit welke stappen bestaat het maken van ski’s en snowboards?

De eerste stap is het maken van de kern uit meerdere lagen hout. Dit moet zo gebeuren dat deze zich kan aanpassen aan de eisen en de capaciteit van de toekomstige gebruiker. Daarom werk ik met een CAD-systeem. Ik ontwerp de houten latten en boards met behulp van moderne CNC-machines. Vervolgens voeg ik handmatig de finishing touches toe.

Tenslotte wordt de kern bedekt met glas, aramide, koolstofvezel, titaniet en synthetische harsen. De toplaag wordt hiermee ingekapseld om de ski of het snowboard een fantastische look te geven. Daarna hoeven we alleen nog maar de metalen randen te plaatsen en natuurlijk de bindingen aan te passen aan de fysieke eisen van de gebruiker.

Waar besteed je extra aandacht aan bij het maken van ski's en snowboards?

Voor mij is de beroemde Zwitserse precisie topprioriteit. Alles moet perfect passen en zorgvuldig aangepast worden aan de hand van nauwkeurige specificaties. Er is geen ruimte voor een compromis.

Ik zie dat je Snickers Workwear draagt in je studio en werkplaats. Is daar een speciale reden voor?

Volgens mij mag je ook geen compromissen sluiten als het gaat om het kiezen van werkkleding. Wanneer ik als een professional wil werken, heb ik de juiste spullen nodig. Dat geldt ook voor wintersporten. Wanneer ik amateuristische, inadequate uitrusting gebruik, zal ik mijn wedstrijden nooit winnen. En of het nu ski’s, snowboards of kleding betreft, alles moet goed passen en de juiste voorwaarden bieden zodat jij je alleen maar hoeft te richten op je prestatie.

Dat geldt ook voor mijn werk in de studio. De kleding van Snickers Workwear past perfect. Met de broek kun je je vrij bewegen en ook op je knieën werken. De kniestukzakken zijn geïntegreerd zodat de kniebescherming op zijn plaats blijft.

De jacks en broeken hebben ruime zakken, wat inhoudt dat je je gereedschap; messen, meetlint, potlood, notitieboekje, altijd bij de hand hebt. De zakken hebben de juiste stijl en afmeting zodat er niets uit valt.

Als ik werk als een professional, heb ik de juiste uitrusting nodig. 

De materialen zijn zorgvuldig geselecteerd zodat je niet transpireert wanneer je inspannend werk verzet. En er is nog een element dat echt opvalt. De stijl van Snickers Workwear is zo uniek dat hun broek en jacks er niet echt als werkkleding uitzien. Dat betekent dat ik ze ook in mijn vrije tijd kan dragen, wanneer ik met mijn kinderen speel of in de tuin werk, bijvoorbeeld.

Ontdek meer ↓

Flexibele werkbroek

Lichte werkbroek in hoogtechnologisch body-mapped ontwerp voor extreem werkcomfort en flexibiliteit. Combinatie van ventilerende stretchstof met Cordura®-versterkingen.

6903 FlexiWork, Werkbroek+

Warme fleece hoodie

Moderne hoodie gemaakt van mesh fleece voor beter ademend vermogen en een ruige, moderne look. Wordt geleverd met geborstelde binnenkant voor isolatie en een geritst, waterafstotende borstzak.

8041 FlexiWork, Fleece Hoodie

HERFST/ WINTER 2018

Mis ons nieuwe digitale magazine voor lente/zomer 2018 niet, waar we onze topkeuzes van het seizoen, interviews, gidsen en nog veel meer presenteren. Bekijk het magazine hier als pdf online.

Lees het magazine

Vraag het ons